Toprak Oluşumu ve Toprak Çeşitleri
Fiziksel Çözümleme
Yağışın az olduğu yerlerdedir. İç kesimlere bakmamız gerekir.
Kimyasal Çözümleme
Yağışın bol olduğu yerlerdedir.Kıyı kesimlere bakmamız gerekir.
NOT: Eğer soruda toprak oluşumunda hangisi etkili olur derse Kimyasal çözümleme dememiz gerekiyor o zaman en çok nerede derse Doğu Karadeniz seçeneklerde o yoksa Batı Karadeniz o yoksa Akdeniz seçmemiz gerekir.
TOPRAK ÇEŞİTLERİ
Yerli ( Zonal ) Topraklar
1-Laterit : Yağışı bol olan yerde Doğu Karadeniz'de vardır. Bol yağış aldığından mineral azdır ve fakir topraktır.Bu toprak çeşidi Ekvator'da olur ama bizim ülkemizde de orijinal olmamasına rağmen gözükür.
2-Podzol : Batı Karadeniz'de vardır. Bol yağış aldığından fakir toprak ve minerali azdır. O zaman niye laterit değil dersek nedeni ise Doğu Karadeniz'de gelen soğuk havayı Gürcistan'da bulunan Kafkas dağları engeller ve Doğu Karadeniz daha sıcak olur.Batı Karadeniz'de ise Balkanlardan gelen soğuk direk oraya soğuk iklim yapar ve Podzol toprağını oluşturur.
3-Terrosa : Matematik konuma bağlıdır.Ülkemiz matematik konumundan dolayı zeytin , turunçgiller , Akdeniz iklimi , maki ve Terrosa toprağı bulunur. Terrosa kırmızı topraktır. Karstik arazinin demir oksitinden dolayı rengi öyle olmuştur.
4-Çernezyum: En verimli topraktır.Erzurum - Kars bölgesinde bulunur ama yükselti ve iklimden dolayı tarım gelişmemiştir.
5-Kahverengi Orman Toprağı : Kuzey Anadolu dağları kıyıya yüksek olduğundan yamaç yağışı buna bağlı bol yağış , bol yağış varsa orman toprağı vardır. Mineral bakımından zengindir. Karadeniz dağlarının Güney tarafında olur.
6-Kestane ve Kahverengi Toprak : Ülkenin geneli karasal ve bozkır olduğundan bu toprak çeşidi vardır. Diğer adı Step,bozkır ve kestane ve kahverengi toprak denir.
7-Tundra : Kutuplarda ki toprak çeşidi ülkemizde yoktur.
8- Çöl : Konya - Karapınar çevresinde vardır.
İntrozonal
1-Hidroformik : Su oranı fazla olan topraktır. Su altında olduğundan oksijen düşüktür.Tarıma elverişli değildir.Göl kenarlarında bulunur.
2-Kalsimorfik ( Vertisol - Redzina ) :
Vertisol : Killi , taşlıdır. Taş doğuran topral diyede geçer. Ayçiçeği tarımına uygundur. Ergene'de bulunur. Kireç fazladır.
Redzina : Terrosanın üstünde kahverenki olarak karşımıza çıkar.
3-Halamorfik (Tuzlu ) Toprak : Tarıma elverişli değil . Konya , Erzurum , Büyük ve Küçük deltalarda görülür. Rize mi Konya mı derlerse Konya dememiz gerekir.
Taşınmış (Zonal)
1-Alüvyal : Akarsuların taşıdığı toprak çeşididir.
2-Lös Toprak : Alüvyal akarsu taşımasıyla oluşan , bu da rüzgarın taşımasıyla oluşur.
3-Moren Toprak : Buzul taşıması sonucu Türkiye'de yok.
4-Kolüvyol Toprak : Yamaçtan düşen küçük taşların yamacın ucunda oluşturduğu topraktır.
5-Litoseller : Yamacın üstünde kalan büyük parçalara denir.
6-Regosol : Volkanik kumların oluşturduğu topraktır.
Yorumlar
Yorum Gönder